Thursday, January 26, 2012

Nak Berjaya UPSR,PMR,SPM Dan lain lain? ....baca ni

Assalamualaikum..............

ha?? mesti semua tertanya2 pehal plak nak kena bace nie baru boleh score??
haaaa kan2......
kalau nak score kena tahu nie ''gaya belajar''??haaa ape tu??gaya belajar adalah terjemahan daripada bahasa learning styles.Gaya belajar menggambarkan bagaimana cara otak memperoses maklumat . antara nya:

  • menggunakan deria penglihatan-gaya belajar visual
  • menggunakan deria pendengaran-gaya belajar auditori
  • menggunakan deria rasa-gaya belajar kinestetik

GAYA BELAJAR VISUAL
Gaya belajar visual cenderung belajar dengan melihat ,menggambar dan memerhati.Mereka sesuai dengan rajah,salid,poster,jadual dan carta.Pelajar visual memang bagus dalam mengeja tetapi mudah lupa nama orang.Mereka perlukan tempat yang sunyi.Mereka suka kan warna warnidan bercorak.Mereka bercakap banyak menggunakan perkataan seperti 'nampak' 'gambar' dan 'bayangkan'.Mereka tidak suka belajar setempat dan sering bertukar arah belajar.

Ringkasan tip belajar bagi pelajar visual:
  1. gunakan gambar ,video,poster,slaid dan power point
  2. gunakan peta minda dan peta konsep
  3. gunakan kad imbasan dan kad kuiz
  4. gunakan garisan,bulatan,bentuk awan dan kotak bagi fakta penting.
  5. gunakan pen bewarna-warni atau highlighter
  6. gunakan  simbol dan banyak ruangan kosong bagi mengasingkan maklumat
  7. selepas belajar ,pejam mata sekejap dan gambarkan apa yang dipelajari dalam minda
nak lagi???? tunggu post yang akan seterusnya......
wassalam.....
















Suka just like it

Sunday, January 15, 2012

Tutorial | Macam manan nak letak favicon (easy way)

Asalamualaikum!!...

Jawab2 x jawab dosa tau hehehe.....Baru-baru nie Mr simple dapat thu dari fresh bloggger(blogger baru!)dioarang tanya mcm mane nak letak favicon..... jap2 korang thu x ape tu favicon  ala minatang nie la



ha dah tau  meh MR simple ajorkan:

1. DASHBOARD>DESIGN>CLICK DKAT EDIT


 .DA SIAP UPLOAD YER :)

Notes favicon yang jenis ni untuk yang berbentuk spetak sahaja
so susahla sikit nak cari gambar emmmmm
cari kat Encik Google la ea hehe kalau ade masa MR simple akan carikan okey
kalau jadi sila lah komment yer!



Suka just like it