Friday, December 7, 2012

Tutorial | Cute Mini Kawaai!


Assalamualaikum!!

Hhhhaaaaiiiiiiiii < ---  Terlebih excited Sokmo!  Sempat jugak nak buat entry .Time -Time cuti sekolah ni 

memang bosan tahap ' GABAN' kan kan? Especially orang yang baru lepas merdeka dari PMR . 

MERDEKA! . Kau hader ? .Ada hamba Allah ni mintak macam mana nak pasang  

' CUTE MINI KAWAAI'  widget . Preview dulu ^^ :



Follow this step :

  1. Click layout >Add a gadget > Click HTML JAVASCRIPT
  2.  copy sini :


<div style="position: fixed; bottom: 0px; left: 2px;"><br><embed pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" src="http://www.widgipedia.com/widgets/widgetindex/kawaii-mini-note20_-16136-8192_134217728.widget" flashvars="textanda=Text anda di sini / your text here" wmode="transparent" type="application/x-shockwave-flash" quality="high" height="60" width="200"></embed></div>

HIGHLITE DAN  PRESS CTRL + C SERENTAK! UNTUK COPY!

     

     3. Tulisan warna hijau  tu korang ganti dengan ayat korang sendiri contohnya :Selamat Datang

     4. PASTE!  dan siap .Mudah je kan?  sebelum save tu preview dulu! takut-takut tak jadi pulak hoho



Nak lagi ?  >>> Click Sini <<< untuk lebih banyak KAWAAI!

Kalau jadi atau tak jadi  Comment  ok? 



Suka just like it

Saturday, November 24, 2012

Hilangkan 'Lemak' Anda !

Assalamualaikum!
Salam 1 Malaysia !

Cewah , dah macam  Perdana Menteri  pulak aku ni haha  . Peduli Hape .  Okey sejak  Segmen Lyssa 

Faizureen Follower Encik Simple naik hoho . Padahal naik sikit je .



MS agak terkilan sebab ada Follower yang comel-comel unfollow balik .Haritu mencecah 100 lebih ,

sekarang tinggal 99 sahaja .Takpela nombor 99 nombor bertuah kan kan? Okay straight foward .

LEMAK. Lemak terhasil akibat lebihan gula di dalam darah . Lemak penting sebagai pemanas badan dan 

melindungi organ- organ yang penting.Namun lemak yang berlebihan sangat berbahaya  dan ia banyak 

menimbulkan banyak penyakit-penyakit kronik seperti darah tinggi kegagalan jantung dan lain-lain.Tambahan 

lagi ,lemak yang berketul-ketul membuatkan seseorang less attractive  dan kurang berkeyakinan .




Macam nak patah je kerusi tu kan? Bukan  nak kutuk-kutuk tapi memang tak SMART kalau macam ni kan?

Okaylah ini beberapa tips nak halau lemak-lemak tu:

1. Jaga pemakanan anda!
Menjaga pemakanan adalah sangat penting untuk meleburkan lemak .Sekiranya pemakanan tidak dijaga semakin banyak lemak yang terhasil.Pemakanan mestilah berpandukan pola pemakanan  mengikut :


Bukan sekadar itu sahaja, pengambilan makanan yang berminyak juga sangat tidak digalakkan.Banyak lemak yang terhasil apabila mengambil makanan yang berminyak .Jadi pilihlah  makanan yang dibakar  , distim atau direbus.Makanan yang bergula juga harus di elakkan .Kalori yang sepatutnya diambil oleh seorang manusia dalam lingkungan 3500 kalori .Jadi korang pandai- pandailah  kira  pengambilan kalori korang yer~ . Korang kan pandai .MS malas la.


2.Jom bersenam .
Bersenam juga faktor penting dalam membakar lemak.Kalau hanya mengamalkan diet pemakanan yang seimbang pembakaran lemak tidak akan berlaku secara optimum .Jadi dengan senaman ia membantu proses pembakaran lemak dengan efisyen.Senaman kardiovaskular lebih baik berbanding senaman otot.Antara contoh senaman kardiovaskular ialah Berjogging , cycling ,hiking dan yang paling berkesan ialah Berenang. Mesti ramai yang tanya kenapa berenang? . Entah Encik Simple pun tak tahu.hehe...




Nak lagi ?? tunggu episod akan datang  .....  
Wassalamualaikum ..

P/S : sebarang pertanyaan boleh comment  kat bawah ni atau Add di facebook !~ >>Sini! <<



Suka just like it

Saturday, September 22, 2012

Cara menguruskan masalah! (share it with me!)

Assalamualaikum!



Waa!!!!  lama giler! dah tak update blogkan huu.Mana taknya PMR tinggal 17 hari lagi WOO!

blog ni pun dah berhabuk.. HAACUUMMM!!... errr . Mesti Follower rindu kan kan??

 (ceh perasan giler)..
 




 Okey  straight to the point.Zaman sekarang  memang mencabar betul tak?. Semua 

orang mempunyai masalah yang tersendiri.Tidak kira sama ada kecil mahupun besar.

Kadangkala juga masalah demi masalah menganggu kita betul tak?.Tsk penat ke  problem tu asyik

kacau hidup je.Hidup GERENTI HIDUP TIDAK TENANG.Cuma yang membezakan kita

dengan orang lain ialah cara menguruskan masalah itu sendiri. Di sini Encik Simple akan berikan tips

macam mana nak menguruskan problem anda.:


  1. Redha dan bersabar.
Redha dan sabar merupakan kunci yang paling penting.Sesungguhnya semua masalah itu mempunyai cara penyelesaianya.Anggap segala ujian yang ditampakan itu bertujuan untuk menguji setahap mana iman korang.Allah tidak akan mensia-siakan dirimu!.Just be patient.

    2.Tingkatkan Amalan
Mungkin selama ini kita buat dosa tanpa sedar.Human never be perfect..Mungkin juga Allah membalas segala dosa kita di atas dunia lagi.Oleh itu, mulakan ibadat korang dengan solat sunnat taubat.Allah itu maha Pengampun jadi jangan mengalah mencari keredhaaNNya.




Kalau korang nak kongsikan masalah dengan Encik Simple pun boleh.>>>Meh Terjah sini<<<
Encik simple sudi mendengar.Encik simple akan cuba sedaya upaya tidak mencampuri hal peribadi ok!Have a nice day!


Suka just like it

Tuesday, February 21, 2012

Handsome vs Kureng: ape pendapat wanita?

Assalamualaikum.......

hari nie encik simple nak share kat korang haa try bace kat bawah nie:
Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap: woow, cool giler…
Kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus…

Kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody’s perfect
Kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
Perempuan akan cakap: memang…. muka pun macam pecah rumah!
Kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
Perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
Kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia…
Kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
Perempuan akan kata: sepadan sangat…
Kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
Perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!
Kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
Perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
Kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
Perempuan akan kata:…(terdiam, tapi telunjuknya meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)…
Kalau lelaki handsome penyayang binatang
Perempuan akan cakap: perasaannya halus…penuh kasih sayang
Kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
Perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi…
Kalau lelaki handsome bawa BMW
Perempuan akan cakap: matching… hebat luar dalam
Kalau lelaki tak handsome bawa BMW
Perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?…
Kalau lelaki handsome tak mau bergambar
Perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
Kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
Perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?…
Kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
Perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
Kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
Perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu….
Kalau lelaki handsome bersedih hati
Perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
Kalau lelaki tak handsome bersedih hati
Perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?


Suka just like it

Thursday, January 26, 2012

Nak Berjaya UPSR,PMR,SPM Dan lain lain? ....baca ni

Assalamualaikum..............

ha?? mesti semua tertanya2 pehal plak nak kena bace nie baru boleh score??
haaaa kan2......
kalau nak score kena tahu nie ''gaya belajar''??haaa ape tu??gaya belajar adalah terjemahan daripada bahasa learning styles.Gaya belajar menggambarkan bagaimana cara otak memperoses maklumat . antara nya:

  • menggunakan deria penglihatan-gaya belajar visual
  • menggunakan deria pendengaran-gaya belajar auditori
  • menggunakan deria rasa-gaya belajar kinestetik

GAYA BELAJAR VISUAL
Gaya belajar visual cenderung belajar dengan melihat ,menggambar dan memerhati.Mereka sesuai dengan rajah,salid,poster,jadual dan carta.Pelajar visual memang bagus dalam mengeja tetapi mudah lupa nama orang.Mereka perlukan tempat yang sunyi.Mereka suka kan warna warnidan bercorak.Mereka bercakap banyak menggunakan perkataan seperti 'nampak' 'gambar' dan 'bayangkan'.Mereka tidak suka belajar setempat dan sering bertukar arah belajar.

Ringkasan tip belajar bagi pelajar visual:
  1. gunakan gambar ,video,poster,slaid dan power point
  2. gunakan peta minda dan peta konsep
  3. gunakan kad imbasan dan kad kuiz
  4. gunakan garisan,bulatan,bentuk awan dan kotak bagi fakta penting.
  5. gunakan pen bewarna-warni atau highlighter
  6. gunakan  simbol dan banyak ruangan kosong bagi mengasingkan maklumat
  7. selepas belajar ,pejam mata sekejap dan gambarkan apa yang dipelajari dalam minda
nak lagi???? tunggu post yang akan seterusnya......
wassalam.....
















Suka just like it

Sunday, January 15, 2012

Tutorial | Macam manan nak letak favicon (easy way)

Asalamualaikum!!...

Jawab2 x jawab dosa tau hehehe.....Baru-baru nie Mr simple dapat thu dari fresh bloggger(blogger baru!)dioarang tanya mcm mane nak letak favicon..... jap2 korang thu x ape tu favicon  ala minatang nie la



ha dah tau  meh MR simple ajorkan:

1. DASHBOARD>DESIGN>CLICK DKAT EDIT


 .DA SIAP UPLOAD YER :)

Notes favicon yang jenis ni untuk yang berbentuk spetak sahaja
so susahla sikit nak cari gambar emmmmm
cari kat Encik Google la ea hehe kalau ade masa MR simple akan carikan okey
kalau jadi sila lah komment yer!



Suka just like it