Saturday, November 24, 2012

Hilangkan 'Lemak' Anda !

Assalamualaikum!
Salam 1 Malaysia !

Cewah , dah macam  Perdana Menteri  pulak aku ni haha  . Peduli Hape .  Okey sejak  Segmen Lyssa 

Faizureen Follower Encik Simple naik hoho . Padahal naik sikit je .



MS agak terkilan sebab ada Follower yang comel-comel unfollow balik .Haritu mencecah 100 lebih ,

sekarang tinggal 99 sahaja .Takpela nombor 99 nombor bertuah kan kan? Okay straight foward .

LEMAK. Lemak terhasil akibat lebihan gula di dalam darah . Lemak penting sebagai pemanas badan dan 

melindungi organ- organ yang penting.Namun lemak yang berlebihan sangat berbahaya  dan ia banyak 

menimbulkan banyak penyakit-penyakit kronik seperti darah tinggi kegagalan jantung dan lain-lain.Tambahan 

lagi ,lemak yang berketul-ketul membuatkan seseorang less attractive  dan kurang berkeyakinan .




Macam nak patah je kerusi tu kan? Bukan  nak kutuk-kutuk tapi memang tak SMART kalau macam ni kan?

Okaylah ini beberapa tips nak halau lemak-lemak tu:

1. Jaga pemakanan anda!
Menjaga pemakanan adalah sangat penting untuk meleburkan lemak .Sekiranya pemakanan tidak dijaga semakin banyak lemak yang terhasil.Pemakanan mestilah berpandukan pola pemakanan  mengikut :


Bukan sekadar itu sahaja, pengambilan makanan yang berminyak juga sangat tidak digalakkan.Banyak lemak yang terhasil apabila mengambil makanan yang berminyak .Jadi pilihlah  makanan yang dibakar  , distim atau direbus.Makanan yang bergula juga harus di elakkan .Kalori yang sepatutnya diambil oleh seorang manusia dalam lingkungan 3500 kalori .Jadi korang pandai- pandailah  kira  pengambilan kalori korang yer~ . Korang kan pandai .MS malas la.


2.Jom bersenam .
Bersenam juga faktor penting dalam membakar lemak.Kalau hanya mengamalkan diet pemakanan yang seimbang pembakaran lemak tidak akan berlaku secara optimum .Jadi dengan senaman ia membantu proses pembakaran lemak dengan efisyen.Senaman kardiovaskular lebih baik berbanding senaman otot.Antara contoh senaman kardiovaskular ialah Berjogging , cycling ,hiking dan yang paling berkesan ialah Berenang. Mesti ramai yang tanya kenapa berenang? . Entah Encik Simple pun tak tahu.hehe...




Nak lagi ?? tunggu episod akan datang  .....  
Wassalamualaikum ..

P/S : sebarang pertanyaan boleh comment  kat bawah ni atau Add di facebook !~ >>Sini! <<



Suka just like it